lekovito-bilje
arnika

arnika

tradicionalno se koristi u tretmanima reumatskih tegoba, bolova u mišićima, kontuzija, otoka usled uganuća, rana.

Žalfija

Žalfija

ima antibakterijsko, antimikrobno, antisepticno i antimikotično dejstvo, i ne stvara rezistenciju. Deluje na površinsko skupljanje tkiva, pomaže kod reumatizma i opušta mišiće.

anis

anis

je višegodišnja biljka iz roda Burnet. Divlji anis obično raste samo u Grčkoj, ali se uzgaja širom sveta.

glog

glog

Ukrasna i lekovita biljka iz roda mlečnih, malo drvo ili visok grm. Glog se nalazi uglavnom na severnoj hemisferi – i u umerenim regionima u Evroaziji i Severnoj Americi.

neven

neven

je godišnja biljka iz Aster porodice sa žutim ili narandžastim cvetovima sa jakom aromom.

brusnica

brusnica

je lek grm iz porodice brusnica. Ima izdužene listove i male roze cvetove na dugim stabljikama . Brusnica smanjuje groznicu i upalu, poboljšava tonus tela, bori se protiv bakterija.

divlji kesten

divlji kesten

Plodovi i seme divljeg kestena je puno glikozida - Esculin, fraksina, escin, kao i tanina, flavonoida i skroba. Zbog toga, oni se široko koriste u medicinske svrhe, naročito uspešno u bori protiv bolesti.

limun

limun

Zimzelena voćka roda Citrus. Živi do 45 godina, raste u suptropskim klimama.

lipa

lipa

Biljka porodičnog stabla koja ujedinjuje više od 40 vrsta. Uglavnom raste u umerenim i suptropskih zonama severne hemisfere. Lipa se sadi u mnogim gradovima i selima širom sveta u umerenoj zoni na 55-60 geografske širine.

mentol

mentol

Organska supstanca izvedena iz pepermintovog etarskog ulja. U Japanu su znali o njemu još pre 2000 godina. Mentol je transparentan, to je kristal koji se topi na sobnoj temperaturi. Ima antiseptičko svojstva.

nana

nana

Lekovita višegodišnja biljka. Postoji oko 25 različitih vrsta nane, neki su široko koriste kao lekovi. Nana raste uglavnom u umerenoj zoni severne hemisfere.

gavez

gavez

Višegodišnja zeljasta biljka, visine je oko jedan metar. Raste u vlažnim zemljištima, dosta plodnim, često na obalama reka ili potoka. Odomaćen u celoj Evropi pa i u našim krajevima.

bokvica

bokvica

Snižava krvni pritisak, koristi se u terapiji bronhitisa i pleuritisa, astme i velikog kašlja, i ulceroznih bolesti gastrointestinalnog trakta.

kantarion

kantarion

Zeljasta višegodišnja biljka. Raste na Bliskom istoku, Evropi i Centralnoj Aziji. Uglavnom raste na obalama reka, livada i proplanaka.

ruzmarin

ruzmarin

Višegodišnji zimzeleni žbun. Veoma voli toplotu, kao i sve egzotične biljke dostiže 2 metra u visinu, cveta u martu i ima jak miris kamfora. Ruzmarin raste u Evropi i na Mediteranu, nije baš sklon vlažnom tlu.

kamilica

kamilica

je višegodišnja biljka , član porodice Asteraceae ili Compositae. Latinski naziv Kamilica - Matricia potiče od reči "Matrik", što u prevodu sa latinskog znači "materica".

tamjan

majčina dušica

Naziva se još i timijan i njeno lišće se koristiti kao začin. Majčina dušica je veoma ukusna. Majčina dušica voli južne padine, kamenje i stepske borove šume i kamenite tundre.

komorač

komorač

Zeljasta višegodišnja biljka iz porodice Umbelliferae. Naziva se još i apotekarska mirođija. Komorač se pojavio u Maloj Aziji i južnoj Evropi, sada se uzgaja u južnoj i zapadnoj Evropi, Južnoj Americi, Indiji, Kini, Japanu, Novom Zelandu, Južnoj Africi.

salvia

salvia

Lekovita biljka poreklom iz Italije i jugoistočne Evrope, proširila se širom sveta.

Ulje eukaliptusa

Ulje eukaliptusa

Snažan antiseptik, ima antiinflamatorno dejstvo, ubija streptokoke i stafilokoke. Eukaliptusovo ulje je deo mnogih farmaceutskih preparata i koristitise nezavisno ili u smeši sa drugim eteričnim uljima - za inhalaciju, obloge, kupke.

Matičnjak

Matičnjak

tradicionalno se koristio kao obloga za previjanje rana; može se koristiti kao antiseptik, sedativ i sredstvo protiv bolova. To je prirodni mišićni relaksant i spazmolitik te pomaže kod neuralgije i reumatizma.

Ruzmarin

Ruzmarin

pomaže u tretiranju artritisa i ima anti-inflamatorno dejstvo, njegovo etarsko ulje pomaže u otkljanjanju bolova u zglobovima i mišićima. Kada su u pitanju upalni procesti, može se koristiti kod eliminisanja tegoba uzrokovanih gihtom, a uspešan je i u borbi protiv artritisa.

Lincur

Lincur

Uspešan je u lečenju bolesti zglobova, poboljšava prokrvljenost svih delova tela te olakšava dopremanje hranljivih materija i kiseonika do oštećenih ćelija i na taj način ubrzava njihov proces oporavka.

Kamfor

Kamfor

deluje tako što dovodi do širenja krvnih sudova na deo kože na koji se primenjuje, povećanja protoka krvi i porasta lokalne temperature što izaziva kratak osećaj peckanja iza kog sledi prijatan osećaj hlađenja. Ovo dovodi do blokade prenosa nervnih impulsa i na taj način do smanjenja bola. Kamfor takođe ublažava osećaj svraba na koži a može se koristiti i za lečenje gljivičnih infekcija (naročito onih na noktima stopala).

ehinacea

ehinacea

Višegodišnja biljka sa velikim cvetovima i ljubičastih i belih latica, dostiže visinu od 1,5 m Ehinacea se često naziva "prerija cvet", jer je rođen u prerijama u Severnoj Americi. Njena lekovita svojstva odavno su otkrivena od strane američkih Indijanaca, široko se koristi za lečenje mnogih bolesti i infekcija.

Planinski bor

Planinski bor

Smola bora se tradicionalno koristila za pripremanje lekovitih masti. Pomaže kod reumatizma i gihta.